Błonnik – naturalny i skuteczny lek na cholesterol?

Jeżeli masz wysoki poziom cholesterolu, błonnik pokarmowy pomoże Ci go obniżyć w naturalny sposób. Badania wykazały, że spożycie 10 do 25 g błonnika rozpuszczalnego dziennie może obniżyć cholesterol o 18% co kwalifikuje go jako naturalny środek na cholesterol. Istnieją dwa rodzaje błonnika pokarmowego: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. W walce z cholesterolem bardziej pomocny okazuje się być ten pierwszy.

Zbawiennie działanie błonnika

Jak to się dzieje, że błonnik pokarmowy ma taki dobroczynny wpływ na nasz organizm?
Trzeba zacząć od tego, że nasza wątroba przekształca cholesterol w żółć. Żółć  jest przesyłana przewodem pokarmowym do jelit, tutaj do akcji wkracza błonnik. Z jelit błonnik przenosi cholesterol (wraz z treścią jelitową) wzdłuż przewodu pokarmowego, aż zostanie wydalony. Teraz wątroba w celu wyrównania poziomów kwasów tłuszczowych, pobiera cholesterol z krwiobiegu i wykorzystuje go do ponownego wytworzenia tychże kwasów. Rezultatem tego procesu jest obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Jeżeli organizm nie otrzyma wystarczającej ilości błonnika, kwasy tłuszczowe wędrujące przewodem pokarmowym mogą się rozkładać. W wyniku czego powstanie cholesterol, który ponownie zostanie zaabsorbowany do krwi.

Błonnik rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny wykazuje jeszcze szereg innych pozytywnych działań na nasz organizm.

  • Blokuje przyswajanie szkodliwych tłuszczy pochodzących z układu trawiennego,
  • Po spożyciu powoduje uczucie sytości i wypełnienia, pomaga kontrolować i ograniczyć ilość spożywanych kalorii – jest korzystny dla osób odchudzających się,
  • Zwalcza zaparcia i pomaga w regularnym wypróżnianiu się,
  • Stabilizuje stężenie glukozy we krwi,
  • Oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich.

Dieta uboga w błonnik może prowadzić do wielu poważnych dolegliwości i chorób; od zaparć, hemoroidów, żylaków do raka jelita grubego. Jak widać może on zapobiegać wielu schorzeniom i być doskonałym, naturalnym lekiem i zapobiegać wielu schorzeniom..

Ile go jeść?

Ocenia się, że ilość dostarczanego błonnika pokarmowego dla organizmu powinna wynosić ok. 30 gram dziennie, w tej ilości powinny się znajdować oba rodzaje błonnika. Większość ludzi spożywa go zdecydowanie za mało.

Gdzie znaleźć błonnik rozpuszczalny?

Wiele produktów zawiera błonnik rozpuszczalny, aby dostarczyć organizmowi odpowiednia ilość – wybieraj świeże warzywa, owoce, ziarna i nasiona roślin. Najwięcej błonnika rozpuszczalnego mają otręby owsiane. Dobrym jego źródłem jest również fasola, marchew, pomarańcze, jabłka i grejpfruty. Błonnik rozpuszczalny można również dostarczać w formie suplementu, co dla wielu osób może okazać się wygodne, a często również wyeliminować konieczność brania leków.  Taki suplement można znaleźć na stronie www.błonnikwitalny.pl

Jak naturalnie obniżyć cholesterol, schudnąć i poprawić stan zdrowia? »



Kategoria: Dieta | 6 komentarzy


6 komentarzy na temat “Błonnik – naturalny i skuteczny lek na cholesterol?”

  1. Romek dnia lis 25, 2012 | Odpowiedz

    Błonnik Witalny jest znakomity i skuteczny! Ma jednak jedną wadę – jest b. drogi. Proponuję zamiennik następujący: Codziennie zjeść garść kiszonej kapusty polanej odrobiną oleju rzepakowego i posypanej owsianymi otrębami (dwie czubate łyżki). Zamiast stałych tłuszczów (masło, smalec itp.) używać oleju rzepakowego kujawskiego. Codziennie zjadać dwa średnie jabłka. Od lekarza wziąć receptę na Lipanthyl (dawkę ustali lekarz) – refundowany 50%. Odrzucić kiełbasy i mięso wieprzowe i wołowe. Zamiast tego śledzie i piersi z indyka. Miałem cholesterol kiedyś 330 mg%, a teraz mam 130 mg%. Skuteczne i tańsze.

  2. Bajgla dnia lis 29, 2012 | Odpowiedz

    Jej, sporo tu ciekawych informacji. Ja dopiero zaczynam moją walkę z wysokim cholesterolem, nie wiedziałam, że błonnik pomaga z tym walczyć. A może być błonnik Xenea? bo taki mam w domu ;) a inne leki?

  3. Jan dnia lut 18, 2013 | Odpowiedz

    3 lata temu lekarz stwierdzil po wykonaniu USG stluszczenie watroby i zalecil diete uboga w tluszcze. Dodam, ze moja dieta zawsze byla uboga w tluszcze (zero alkoholu, zero nikotyny!) bo po prostu nie lubie tlusto jesc. Ponadto zaaplikowal leki statynowe na obnizenie cholesterolu (LDL 246: HDL 38).Od tego czasu nic sie nie zmienilo, poza zastepowaniem jednego leku na cholesterol innym. Czuje bol w okolicy watroby i pod prawym zebrem, spada temp. ciala (ok. 35-35.4 stC) odczuwam mdlosci po jedzeniu i wzdecie brzucha. Nie tyje, waga stala 95 kg (przy wzroscie 183 cm). USG wykazalo ponadto znieksztalcenie woreczka zolciowego (wg opisu przypomina poskrecana kiszke). Zastanawia mnie czy czasem nie zostal zaklocony proces metabolizmu poprzez zastosowanie wykluczajacych sie wzajemnie lekow. Cierpie na depresje, ktora wymaga okresowego przyjmowania lekow.
    Styl zycia: aktywny fizycznie. Wystepuja czeste zaburzenia snu.
    Lekarz wykonal tez badanie TSH. Wynik prawidlowy.Co robic?Pozdrawiam.

  4. Pawel dnia lip 19, 2013 | Odpowiedz

    „3 lata temu lekarz stwierdzil po wykonaniu USG stluszczenie watroby i zalecil diete uboga w tluszcze”

    Twój lekarz zrobił akurat, coś odwrotnego niż powinien. Przecież tłuszcze odkładane są w organizmie człowieka wskutek przetworzenia węglowodanów na tłuszcze, a nie na skutek spożywania tłuszczów. Ogranicz spożycie węglowodanów (do poziomu 60-70 g dziennie), a sytuacja ulegnie radykalnej poprawie. Tłuszcze spożywane nawet w dużych ilościach, nie odkładają się. Warunkiem jest jednak, aby jeść jak najmniej węglowodanów, zwłaszcza pieczywa.

  5. Gucio dnia lip 26, 2013 | Odpowiedz

    Na otluszczona watrobe najlepsza jest wlasciwa dieta i zero alkoholu. Watroba przy niskokalorycznej beztluszczowej diecie sie zregeneruje i zmniejszy i nie bedzie juz bolu i ucisku od zebra. Woreczek zolciowy do usuniecia stad bole brzucha.tyle!

  6. mgr. farm Artur dnia paź 29, 2013 | Odpowiedz

    „3 lata temu lekarz stwierdził po wykonaniu USG stłuszczenie wątroby i zalecil diete uboga w tluszcze”

    Jestem farmaceutą od 11 lat i dużo czytam na tematy zdrowego żywienia i studiuje wiele książek przeznaczonych dla lekarzy , ponieważ te dla farmaceutów są ograniczone do wiedzy często stricte chemicznej. Pana przypadek z wiedzy, którą udało mi się zgromadzić przez te lata (oczywiście wymaga to potwierdzenia. Woreczek żółciowy spełnia funkcje emulgująca po przez wydzielanie zółci do dwunastnicy. Jednym ze składników zółci jest cholesterol. Jeżeli jest tak jak Pan pisze , ze drogi żółciowe u Pana są poskręcana (zmniejszona drożność) to wydzielanie cholesterolu do jelit jest za mała, stąd po posiłku występować mogą bóle pod prawym żebrem. Po drugie żółć w organizmie człowieka podlega zwrotnemu wchłaniani (wątroba-woreczek żółciowy-jelita-żyła wrotna „wątrobowa” i wątroba i tak w kółko), tylko niewielka cześć jest wydalana z kałem. Jeżeli woreczek żółciowy nie uwalnia do jelit wystarczającej ilości zółci, a dodatkowo cały czas w przyjmowanych pokarmach znajdują się tłuszcze zwierzęce (nie da się tego wyeliminować, tylko znacznie ograniczyć.I po trzecie jak ktoś bardzo trafnie wcześniej wspomniał cholesterol powstaje w wątrobie z CUKRÓW dostarczanych z posiłkiem. Dodatkowo HIPERCHOLESTEROLEMIE możemy odziedziczyć, czyli może by u nas wrodzona. TO PODWYŻSZONY CHOLESTEROL MAMY NA 100 %
    W tym przypadku PROBLEM ANATOMICZNY WORECZKA ŻÓŁCIOWEGO może by kluczem do rozwiązania tego problemu. Pamiętając o zaleceniach lekarza, diecie zero cukrów prostych (w tym biała mąka też), ograniczenie tłustego mięsa.

Prześlij Komentarz